My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***


torsdag 23 februari 2012

Vecka 21

Jag har verkligen tappat räkningen på veckorna sen vi fick vår BF tid framflyttad. Men nu är vi långt inne i vecka 21, och det känns underbart! Jag vill bara att tiden ska gå lite till så man får känna mer och mer av henne, se hur hon växer.

21+2
Jag har nu gått upp 4,5 kg, och börjar känna mig lite tyngre. Det känns som att hela jag har fått sakta ner lite.
Vanligtvis är jag ganska otålig av mig, och gör allting fort. Går fort, springer uppför trappor, klär på mig fort - ja allt! Men nu riktigt känner jag hur jag börjar sakta ner, och det är en ganska skön känsla. Man tvingas att ta det lite lugnt.

Jag mår fortfarande bra, även om jag är sjukt trött för tillfället. Vet dock inte om jag kan skylla det på graviditeten, jag tror mer det har med årstiden att göra. Eller en kombination kanske. Efter att ha vilat någon vecka så har jag nu börjat gå promenader igen, och det verkar funka utan större störningar från ischias-nerven. Löpning kan jag glömma, det får vänta helt enkelt och det känns helt ok.

Allt som allt så känns det väldigt bra att vara gravid just nu!!


Gravid vecka 21


Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen

Från http://www.blimamma.se/

4 kommentarer:

 1. Åh, det är så mysigt när bebisen börjar röra sig allt mer och mer.

  Jag minns att jag bara ville ligga på sängen och känna efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar röra sig mest när jag sitter i bilen eller framför datorn på jobbet. Då kan jag nog bli helt tyst och frånvarande ibland och bara sitta där med ett fånigt litet leende :)

   Radera
 2. Vilken fiiin mage!!! Haha ja känner igen de där att känna sig en aning slow :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! :D Hehe ja det är en konstig känsla, men ändå är det skönt att äntligen sakta ner lite. Jag behövde det tror jag :)

   Radera