My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***






lördag 17 mars 2012

Safaribilder - vad tycker ni?

Lite hjälp nu, vilka bilder tycker ni att vi ska framkalla och ha på väggen i barnkammaren? Vi kör på safaritema på tapeterna och då passar det ju med safaribilder som vi tagit själva!

Här är några av mina favoriter från Sydafrika, som jag tror skulle kunna passa in. Vilka gillar ni?

Klicka på dem för att få större bilder.


















Gym

Igår var jag och provade på gymmet i Kungsör.

Först och främst, hahahaha vad rolig man ser ut i gymkläder när man är gravid!!



Eller ja gymkläder är det ju inte, ett vanligt långt linne och mjukisbyxor var det enda jag kom i!


Jag testade först Crosstrainern i 20 minuter. Jag tog det ganska lugnt men det var ändå bra jobbigt! Jag hade glömt det nu när jag inte har tränat på ett tag, det där med att det är jobbigt! Bränner i lungorna och musklerna. Pust!

Sen lekte jag lite med hantlarna, gjorde typ alla övningar jag kunde komma på som inte involverar magen. Sen visste jag inte riktigt vad jag skulle göra mer, förrän han som äger gymmet kom in och visade några benövningar som jag kunde göra. Det är ett väldigt litet gym och de har inte så mycket olika maskiner, så det är svårt att hitta ett program där jag varken behöver ligga på mage eller anstränga magen.


Så hände det nåt. Ungefär mitt i träningspasset började jag känna mig som mitt gamla jag igen! Och började inse hur mycket jag har saknat att träna! Det är ändå en del av den jag är, och jag tror att en anledning till att jag har känt mig lite slö på senaste tiden helt enkelt är att jag inte har tränat. Jag orkade ju mycket mer än vad jag trodde att jag skulle göra!

Det enda jag saknade var en riktigt bra ryggövning, för det är mest det jag känner att jag behöver träna upp. Jag får så ont i ryggen och axlarna av att sitta vid datorn så mycket på jobbet, och det kommer ju inte direkt att bli bättre när magen blir större (hur ska den kunna bli större!!?). Sjukgymnasten som har gymmet hade tyvärr klienter hela tiden jag var där så han hann inte visa mig så mycket. Skulle jag börja så skulle jag be honom göra ett program åt mig.

Ja så slutsatsen är väl att jag skulle tycka det var väldigt skönt att komma igång och träna igen. Jag har läst på flera ställen om fördelarna med att träna när man är gravid, och jag kollade även med barnmorskan så att hon tycker det är ok att jag börjar på gym. Hon sa att det är jätte bra, men att jag ska lyssna på kroppen och ta det lugnt. Hon sa också att man ska tänka på att knipa bäckenbotten innan alla tunga lyft eller drag i maskiner.

Även om det är ett litet gym så är det väldigt behändigt eftersom det ligger 4 minnuters gångväg hemifrån (jag tog tid) och man får en bricka så man kan gå in när man vill.

Jag ska nog ringa och prata med dem om bindningstiden bara, för jag vill inte låsa mig på ett gym när jag inte vet hur länge jag kan fortsätta träna. Om vi kan komma överens om något så kanske jag slår till!

Jag klagar inte

Jag skulle kunna klaga på att jag har ont i ryggen, att fötterna känns svullna och att det börjar bli tungt att gå. Men det är liksom ingen mening alls att klaga, för jag vet ju att det här bara är början och det kommer bara bli värre.

Så jag återkommer om några veckor eller så.

fredag 16 mars 2012

Det kan ändras

Jag köpte kakor av en jobbarkompis.

Jag: Vad bra, då kan jag ha dem och bjuda folk på i sommar.
Chefen: I sommar? Tror du verkligen att du kommer ha de där kakorna kvar i juni?
Jag: Ja? Jag är inte sugen på kakor alls.
Chefen: Jaha. Du är alltså bara sugen på broccolli och celleri och sånt?
Jag: (Har han läst min blogg??) Eh, ja...?
Chefen: Hehehe. Mmm. Det kommer ändras.

Skit också.

Min mamma

När man är gravid så sägs det att man ska titta på sin egen mamma för att få en bild av hur ens egen graviditet och förlossning kommer bli.

Det är lite svårt att jämföra mig med mamma eftersom jag för det första var hennes tredje barn, och för det andra var hon 16 år äldre än jag är nu när hon fick mig. Jag har i alla fall förundrats över hur min lilla mamma kunde gå upp 28 kg! Ska jag också göra det? Hjälp!

När jag tittade på lite kort på mamma från när hon var gravid ser jag dock stora skillnader.


Här var hon ungefär lika långt gången som jag är nu, och hennes mage syns knappt. Min syns!


Här inne låg jag!!
Det här var strax innan jag föddes. Det verkar som att mamma växte mest i slutet, men hon ser inte så stor ut som jag hade trott.

Nej jag tror inte att man kan jämföra oss, vi är så olika och varje graviditet är olik den andra. Hon kanske gick upp 28 kg, men hon vägde 10 kg mindre än vad jag vanligtvis gör från början och är längre än mig.

Kul var det i alla fall att få se lite bilder på hur det såg ut när jag var lika liten som vår lilla tjej är nu!Livets gång etc, fascinerande.

Elefanter och hästar

Vi har köpt golv! Det blev ett billigare golv men det ser ut som det vi har i köket. De hade en bra deal på Bauhaus så vi slog till! Härligt att det går framåt.

Vi var också och tittade på tapeter igen och jag tror att vi har fastnat för en. Vi har definitivt varit inne på safari tema redan från början, och nu har vi hittat en med små elefanter som vi gillar färgtonerna på.

Fondvägg, den här har en beigeaktig bakgrund som inte syns så bra på kortet

Matchande vit tapet på de andra väggarna, med bården som ni ser på bilden. Sen kan man köpa tyget längst upp till vänster och sy gardiner och kuddöverdrag (eller mamma kan haha).

Vad tycker ni? Jag tycker de är jätte söta, men är det en för "tråkig" fondtapet? Den är ju ganska enkel.

I så fall kan man framkalla och rama in någon av bilderna från vår bröllopsresa med elefanter så får hon en egengjord tavla också.


James och jag rider på Janet
 
Vi har även en massa fina bilder från vår safari, jag kan lägga upp några sen så får ni se.
Då blir det elefanter och hästar i hennes rum, eftersom det är hästmotiv på möblerna. Egentligen hade jag älskat att ha katt-tapeter av något slag, men vi har inte hittat några.

Kroppen är otrolig

Jag satt och tittade igenom lite bilder från i somras, och häpnade över hur mycket min kropp har förändrats sen dess. Det är ju helt otroligt!


Är det inte fantastiskt att kroppen kan ställa om sig så totalt på så pass kort tid?

Kroppen ba: Hejdå magmuskler nu ska vi göra plats för en bebis, ni får flytta er åt sidan. Tack. Sen luckrar vi upp skelettet och tänjer ut ligamenten. In med lite mer blod i också så det räcker till bebisen, sådär en liter blir bra. Perfekt!

Så, nu är du omgjord till en kuvös där den här lilla varelsen kan växa och gro och bli till en alldeles egen liten människa. När den är färdig kommer kroppen säga precis hur du ska göra för att pusha ut den, ja i stort sett göra det åt dig. Sen kommer den att fixa mjölk, läka sig själv, och sakta men säkert dra ihop sig och gå tillbaka till hur den var innan.

Job done!

torsdag 15 mars 2012

Lista

Cecilia hade lagt upp en lista på sin blogg så den lånar jag!
Tror iof att jag redan har fyllt i den en gång på min förra blogg, men det var ett tag sen och omständigheterna förändras. So here it goes.


1. Hur gammal är du om fem år?
31 - fortfarande ung och fräsch!
2. Vem tillbringade du minst två timmar med i dag?
Mina jobbarkompisar och min James!
3. Hur lång är du?
163 cm kort!
4. Vilken är den senaste filmen du sett?
Vi tittade på en film som hette The Romantics häromdagen. Den var inte så bra.


 
5. Vem ringde du senast?
Privat så var det James, annars var det nog någon på jobbet.

6. Vem ringde dig senast?
Något företag som gjorde en marknadsundersökning om tobaksvanor.

7. Hur löd det senaste sms:et du fick?
 "Hej! Det var så trevligt att träffa dig igår och så skönt att bara sitta och prata. Det får vi göra om snart. Kram"

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms?
Jag skickar oftast sms.

9. Är dina föräldrar gifta eller skilda?
Gifta

10. När såg du senast din mamma?
I söndags när hon följde med mig på IKEA en sväng.

11. Vilken ögonfärg har du?
Blå

12. När vaknade du i dag?0
5:40, gick upp 05:50. Samma tid varje vardag, gäsp.

13. Vilken är din favoritlåt?
Jag vet inte om jag har någon. Men jag gillar den Moa från Idol skrev, "when I held ya" då höjer jag volymen. Eller Molly Sandéns låt från Melodifestivalen, "Why am I crying". Då sjunger jag med!

14. Vilken är din favoritplats?
På soffan hemma med huvudet i James knä och våra katter kurrandes runt oss medan bebis sparkar i magen. Kärlek från alla håll.

15. Vilken plats föredrar du minst?
Jag tycker det är tråkigt att handla, gillar inte att gå för länge i mataffärer. Kan vara för att jag jobbat mycket med att dela ut smakprover i mataffärer och då var tvungen att spendera hela dagar därinne. Jag fick liksom nog.

16. Var tror du att du befinner dig om tio år?
Jag tror att vi bor kvar i vårt hus i Kungsör med våra barn och katter. Vi trivs med livet och det är ingenting jag vill ändra.

17. Vad skrämde dig om natten som barn?
En gång hörde jag läskiga rosslande andetag och blev helt livrädd, men det visade sig vara rådjur i trädgården som gjorde konstiga ljud. Annars var jag alltid rädd att jag inte skulle hinna somna innan kl 12, för då kom spökena.

18. Vad fick dig verkligen att skratta senast?
Idag när min jobbarkompis skulle torka sig om munnen med sin servett och hade glömt att hon hade lindat in sin tandpetare i den så hon stack sig i ansiktet. Hahahahaha! Jag skrattar nog rätt ofta.

19. Hur stor är din säng?
160 cm.

20. Har du stationär eller bärbar dator?
Bärbar

21. Sover du med eller utan kläder på dig?
Med underkläder

22. Hur många kuddar har du i sängen?
Vi har nog 6 vanliga kuddar plus min älskade gravidkudde som är som 5 kuddar i sig!

23. Hur många landskap har du bott i?
I Sverige har jag bara bott i Västmanland, i England har jag även bott i Middlesex och Berkshire.

24. Vilka städer har du bott i?
Hallstahammar, Ashford, Staines, Ascot och Kungsör.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota?
Beror på vädret! Går gärna barfota på sommaren.

26. Är du social?
Ja jag är väldigt social, älskar att träffa nya människor och är väldigt pratsam. Jag är en sån som springer runt och pratar med alla på en fest.

27. Vilken är din favoritglass?
Lakritspuck!

28. Vilken är din favoritefterrätt?
Vanligtvis hade jag nog sagt cheesecake, men just nu skulle jag föredra OST! Typ cheese platter vad det nu heter på svenska.

29. Tycker du om kinamat?
Ja det är gott! Vi har ingen kinarestaurang i Kungsör så det blir väldigt sällan vi äter det.

30. Tycker du om kaffe?
Jag kan tycka att det är gott ibland, men jag föredrar te. Jag har inte druckit kaffe sen jag blev gravid eftersom det inte känns nödvändigt. Skulle jag dricka kaffe ska det vara med mycket mjölk och socker.

31. Vad dricker du till frukost?
Te, så gott på morgonen!

32. Sover du på någon särskild sida?
På höger sida av sängen på vänster sida av kroppen, hehe. Tack min älskade kudde för att jag fortfarande kan hitta bekväma ställningar, det blir svårare och svårare.

33. Kan du spela poker?
Nej har aldrig provat.

34. Tycker du om att mysa/kela?
Ja, älskar att du kliad på ryggen eller masserad när vi ligger i soffan. Jag tröttnar aldrig!

35. Är du en beroendemänniska?
Nej det är jag inte.

36. Känner du någon med samma födelsedag som din?
Ja, James kusin Rebecca som är exakt 5 år yngre än mig.

Rebecca och jag förra vintern. Jag är bäst på att posa!
 37. Vill du ha barn?
Ja och vi längtar ihjäl oss till juli när vi får träffa vår dotter!

38. Kan du några andra språk än svenska?
Jag är en hejare på engelska och rövarspråket! Är även stolt över att jag börjar lära mig att förstå danska.

39. Har du någonsin åkt ambulans?
Nej.

40. Föredrar du havet eller en bassäng?
Svårt. Gillar att ligga på stranden och att snorkla, men ogillar sand i bikinin och saltvatten i ögonen. Brukar variera mig på semester med några timmar vid bassängen och några timmar vid stranden.

41. Vad spenderar du helst pengar på?
Renovering, mat, nöjen! Sen bebis såklart när hon kommer!

42. Äger du dyrbara smycken?
Min förlovnings- och vigselring i vitt guld med en massa diamanter. Älskar dem så mycket! Även ett halsband i vitt guld som jag fick av James när jag fyllde 21.



43. Vilket är ditt favoritprogram på tv?
Jag gillar Vänner och har även fastnat lite för The Big Bang Theory. Sen tycker jag om Spårlöst och Sofias Änglar.

44. Kan du rulla med tungan?
(Vad tvungen att prova) Ja.

45. Vem är den roligaste människan du känner?
Det är en svår fråga. Jag skrattar massor med de flesta av mina kompisar och med James.

46. Sover du med gosedjur?
Nej.

47. Vad har du för ringsignal?
Den vibrerar bara.

48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?
Ja en hel del. Fick en påse av mamma där vi kommer sortera ut det vi kan använda till vår egna lilla dotter. Jätte kul!

49. Vad har du närmast dig just nu som är rött?
Skalet på min i-Phone.

50. Flirtar du mycket?
Nej inte alls, jag är bara trevlig mot alla.

51. Kan du byta olja på bilen?
Byta? Jag har fyllt på olja men vaddå byta? Ska man ta ur den gamla?

52. Har du fått fortkörningsböter någon gång?
Ja usch vad deprimerande det var. Körde 58 på 50 väg och fick betala 2000:-

53. Vilken var den senaste boken du läste?
Jag har precis läst Elsas värld som jag fick av James i födelsedagspresent. Jag älskar böcker!

54. Läser du dagstidningen?
Ibland på fikarasten på jobbet.

55. Prenumererar du på någon veckotidning?
Nej.

56. Dansar du i bilen?J
ag dansar och sjunger och skrattar åt mig själv när jag är på humör.

57. Vilken radiostation lyssnade du till senast?
Jag föredrar Rix FM

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?
Måtten på barnkammaren (300 x 338 cm). Iof var det inte på ett papper utan på anteckningarna i telefonen.

59. När var du i kyrkan senast?
När Madde och Peter gifte sig i augusti. Innan dess var det vårt eget bröllop i juni!

60. Vem är din favoritlärare på högstadiet?
Jag hade nog många bra lärare, men favoriten blev nog lilla Gunilla.

61. Hur länge har du campat som längst i ett tält?
Vi åkte ofta på tältsemestrar när jag var liten, så kanske en vecka.

62. Vad hatar du?
Jag tror inte jag hatar någonting. Men jag ogillar starkt när folk drar ner snor i halsen och sväljer det, världens vidrigast ljud!

63. Vad lyssnar du på just nu?
Tystnaden

64. Har du varit med i tidningen?
Ja. Ganska många gånger faktiskt av olika anledningar. Ett par nedan:

Fint minne

Studenten
 65. Vad är det konstigaste du ätit?
Provade krokodil i Sydafrika. Som seg kyckling.

66. Vad ska du göra nästa sommar?
Njuta av min lilla familj! Ingenting annat inplanerat.

67. Vad är det för färg på din tandborste?
Den är grön

68. Vad tänder du på hos det motsatta könet?
Hela James är finast i världen!

69. Vem ringer du när du är arg/ledsen?
James antar jag. Det har nog aldrig hänt.

70. Har du någon piercing?
Nej, har hål i öronen bara men har typ tappat bort alla mina örhängen.

71. Din största vinst?
Har aldrig vunnit en massa pengar, men vi vann med vår kortfilm i Film i Västmanland för en massa år sen. Det var coolt.

72. Civilstånd?
Gift!

73. Vilka hemsidor besöker du dagligen?
Min blogg, andras bloggar, facebook.

74. Är du fåfäng?
Ganska. Bryr mig inte så mycket om hur jag ser ut till vardags men ibland får jag ett behov av att piffa till mig.

75. Ångrar du någonting du gjort?
Jag ångrar att jag inte ansträngde mig mer för att lära mig fler språk när man hade chansen på gymnasiet! Jag pluggade franska men lärde mig inte mycket. Skulle jag få göra om det nu skulle jag läsa så många språk jag bara kunde. Vill man göra det nu måste man ju betala en massa för det.

Vårjacka

Men aaahhh jag har ingen vårjacka! Vad trött jag blir!

Eller grejen är ju den att jag har massor med fina vårjackor som jag älskar att ta fram, men det finns liksom inte ens chans att jag kommer i någon dem! Än så länge går jag med min tjocka vinterjacka som precis går igen men ser ut som att det ska sprängas.

Den börjar bli för varm också, i alla fall om man vill ta en promenad på lunchen och solen skiner.

V 24+4
Det känns så himla onödigt att köpa en ny stor jacka som jag inte kommer vilja ha sen bara för några veckor nu på våren. Nej jag får nog rota igenom James garderob och se om han har något jag kan låna.

Att vara hemma

Jag har bestämt att jag ska jobba så länge jag kan i stort sett. Jag jobbar på kontor och har inte något fysiskt ansträngande jobb, så det är bara att köra på. Hellre sparar jag mina dagar så jag kan vara hemma lite längre när hon väl har kommit (om jag fortsätter att må bra vill säga). 

Jag har så svårt att tänka mig hur det kommer bli att vara mammaledig. Först och främst har ju hela livet förändrats för att man är mamma, och sen ska man helt plötsligt vara hemma hela dagarna varje dag. Vilken omställning!

Det bästa är ändå att James och jag kommer vara hemma tillsammans de första två månaderna. Han tar sina pappadagar och sin semester i följd. Underbart!! Gud vilken härlig sommar vi kommer ha!

När han börjar jobba igen så har man förhoppningsvis kommit in i rutinerna lite och kanske börjat träffa lite andra mammor som är lediga så man har någon att umgås med. De flesta av mina kompisar bor i Västerås eller Eskilstuna så jag ser fram emot att få lite mer bekanta i Kungsör. Även om det bara är att ta bilen och åka dit så skulle det ändå vara skönt att ha någon man bara kan ta en snabbfika med, eller en promenad med barnvagnarna.

Ja som sagt, det känns konstigt att om bara ett halvår så är jag mammaledig! Vilken grej! Det ska bli väldigt intressant att se vad jag tycker om det.

När jag börjar jobba igen ska James vara ledig.
Har kommer bli världens bästa pappa!
(Här med sin systerdotter Lily)


onsdag 14 mars 2012

4 månader

Hörde någon prata om något de ska göra om 5 månader, och tänkte då i mitt huvud "undra om vi har fått vår bebis då." Sen räknade jag efter. April, maj, juni, juli, augusti! Det är ju för sjutton augusti om 5 månader, och vår lilla är beräknad till 1a juli! Så ja vi kommer att ha henne här om fem månader, även om vi går långt över tiden.

Plötsligt fick jag nästan hjärtklappning och blev stressad över allt som måste fixas. Hon kommer ju om mindre än 4 månader!!! Är vi redo? Har vi fixat allt som ska fixas? Nej det har vi ju inte, men planen är att bli klar med det mesta till slutet av mars eller i alla fall i april. Vi vill kunna ta det lugnt och bara njuta de sista månaderna. Herre gud vad tiden går fort, jag hänger inte med!


Jag i Stadsparken i Västerås på min möhippa


Garderoberna

James hade en himla bra idé på vad vi kan göra med garderoberna i bebisens rum. Istället för att köpa nya dörrar ska vi tapetsera dem med samma fondtapet som vi ska ha på väggen. Han var också inne på att göra någon slags ram runt tapeten.

Kanske vi sätter en helkroppsspegel på en av dörrarna, eller målar med sån där griffelfärg så det blir som en svart tavla som hon kan rita på när hon blir större. Vi får se.


Bild lånad härifrån

Sen byter vi ut knopparna, tar ut alla hyllor (bild på hur det ser ut inne i skåpen kommer, måste bara tömma dem...!) och målar vitt innuti. Vi ska sätta i nya hyllor i garderoberna till vänster, och i skåpet till höger blir det hängare i två nivåer till alla hennes små kläder.

Så ska vi köpa någon slags magnet eller nåt som gör att dörrarna stängs ordentligt, för just nu går de inte att stänga helt.



Ja så lite jobb blir det, men det känns ändå som den bästa lösningen istället för att byta ut hela garderoberna!

Sen kommer även den fristående garderoben stå där inne, så det kommer finnas massor med plats för alla hennes saker.

Hennes fina garderob
Vad kul det är att komma på nya idéer, ändra sig, tänka om och prova olika saker! Det känns bra att vi började i så pass god tid att vi verkligen kan ta det lugnt och fundera innan vi gör nåt.

Nu i veckan ska vi kika lite mer på golv och tapeter.

Hilma hjälmbäraren

Vi har fortfarande inte kommit fram till något namn. Vi har lite förslag som ni ser på listan i spalten till höger, och vi väntar nog tills hon kommer innan vi tar ett slutgiltigt beslut. Fortfarande uppskattas förslag från er!!

Här kan man mata in sina namn och så slumpas ett namn fram till ens bebis. Jag tycker det är så kul att se vad man får. Om den skulle få bestämma skulle hon få heta Hilma som betyder hjälmbärare. Hahaha!

Alltså visst är det bra att använda hjälm, men jag vet inte om jag skulle döpa vår dotter efter det!

tisdag 13 mars 2012

En fråga till er...

Tror ni att man genom att sträcka ut sig stretchar huden mer och riskerar att den brister?

Det känns ju som att huden är väldigt spänd över magen, och därför vågar jag typ inte sträcka ut mig ordentligt. Alltså typ sträcka mig upp högt för att nå något, eller sträcka på mig ordentligt när jag vaknar på morgonen.

Kan det vara så eller är det bara i mitt huvud?

Gym

Jag har länge funderat på att börja på gym, men då vi inte har haft några bra gym i närheten så har det inte blivit av. Jag har sprungit, ridit och tränat hemma istället och har tyckt att det har räckt.

Nu har ju mina förhållanden förändrats eftersom jag varken springer eller rider längre, och då kom tanken på gym upp igen.

Min jobbarkompis berättade för mig att gymmet i Kungsör, bara ca 4 minuters gångväg ifrån oss, nu har fått in en massa nya maskiner. Bland annat en crosstrainer som jag har varit så sugen på att prova på!

Crosstrainer - snällare mot kroppen än att springa!
Så nu har jag mailat dem för att se om man kan få komma och prova, och också för att kolla om man kan köpa månadskort. Det känns lite onödigt att köpa 6 månader då jag inte tror att jag kommer gymma så där jätte mycket veckorna innan och efter förlossningen.

Spännande!

Ditt humör påverkar din bebis

Jag läste en intressant artikel på Pampers. Där stod det om hur ditt humör och dina känslor påverkar din bebis.

Bebisen känner av de kemiska förändringarna i kroppen om man är glad, ledsen, stressad eller lugn. Därför ska man vara extra noga nu och till slutet av graviditeten med att inte stressa upp sig, och försöka hålla sig lugn och må bra. Forskning visar att en lugn mamma ofta får en lugnare bebis.


Man får anstränga sg lite extra för att hålla humöret uppe

Läs hela artikeln här.

Det var något nytt för mig faktiskt. Visst förstod jag att man ska ta hand om sig själv lite extra och försöka att inte stressa upp sig, men att barnets puls ökar om man själv är stressad känns ju lite läskigt - vilket ansvar!

Jag tror inte att man kan lura sig själv till att bli en lugn person om man inte är det, och jag tror inte heller att hur bebisen blir när den kommer ut helt beror på hur man själv mått under graviditeten, men visst kan jag tänka mig att det kan påverka. Än mer tror jag att det påverkar bebisen hur man är när den väl kommer ut. Hur man hanterar olika situtationer, om man håller sig lugn eller lätt får panik.



Jag försöker verkligen hålla mig lugn och inte hetsa upp mig över saker, men ibland kan man bara inte rå för det. Man kan ju inte bara trycka undan allt heller, ibland måste man få ha en dålig dag eller en dålig morgon, spotta och fräsa om det och sen gå vidare.

Jag ska i alla fall göra mitt allra bästa för att inte hetsa upp mig i onödan, inte stressa upp mig och hålla mig glad och lugn så gott jag bara kan. Det är ju ändå en underbar tid det här, och det perfekta tillfället att ta hand om sig själv lite extra!

Mage V 24

Nu är jag inne i vecka 24, det känns underbart, jag älskar att tiden går så fort! Jag gillar att vara gravid, det är mysigt. De enda gångerna det är jobbigt är faktiskt hemma. När man ska försöka ligga bekvämt i soffan, eller ta sig i och ur sängen, klä på sig.

Att sätta på sig skor som man måste knyta är ungefär lika jobbigt som det vanligtvis är att stå på huvudet. Inte jätte jätte jobbigt en gång, men om man ska stå på huvudet flera gånger om dagen kan det ju bli lite tröttsamt.


Jag har börjat få lite ont i fötterna om jag står eller går för länge, det ska bli skönt att kunna byta till tunnare vårskor snart.

24+1

Magen växer som bara den, jag tycker det är skillnad från dag till dag! Jag smörjer och smörjer och hoppas på att inte få bristningar. Jag har nu gått upp exakt 6 kg, vilket fortfarande inte är speciellt mycket. Man kan väl vid den här tiden räkna med att gå upp ungefär lika mycket till, vilket i så fall skulle ta mig till 12 kg. Det vore ju en dröm om det är allt man går upp! Nu finns det absolut inga teoretiska bevis på att det är så, det är bara min egen slutsats och förhoppning efter att ha pratat med folk som har varit gravida förut.

Lillan sparkar och rör sig där inne flera gånger per dag. Nu kan jag känna henne om jag vaknar någon gång under natten, och James känner henne varje kväll. Det är underbart att hela tiden få den bekräftelsen, och extra bra kändes det att få lyssna på hennes hjärta i fredags och få höra det slå jämt och starkt.

Jag börjar sakta men säkert förstå att jag snart kommer bli mamma, och vi kommer att ha vår alldeles egna dotter som är hälften jag och hälften James. Skrämmande men exalterande känsla!



Bebis V 24
Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.
Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
En linjal lång Emelie föddes i vecka 24. Då var hon bara 33 centimeter lång och vägde 753 gram. I flera veckor svävade hon mellan liv och död men efter tre månader var faran över och hon kunde lämna sjukhuset.
Bebis född i vecka 24!
Från aftonbladet.se (hon är fullt frisk idag!!)

Mamman V 24
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner. (Har precis börjat få ont i fötterna! Snacka om att man är förutsägbar.)
Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen.
Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade hudbristningar på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud. (Buhuuuu!)

(Info ihopklippt från lite olika gravidsidor.)

måndag 12 mars 2012

Surpuppa, argbigga

Gud vad jag blir sur när jag har ont någonstans. Imorse vaknade jag på helt fel sida, sur som citron med en irriterad klump i halsen. Grrrr!



Jag kom knappt upp ur sängen, katterna har hållt mig vaken inatt, ont i ryggen och fötterna efter helgen. Suuck! Stackars katter och stackars James som hade en riktigt pissed off liten fru imorse. Allt gick fel också, egentligen inte men det kändes som det. Usch!

Efter att jag kommit till jobbet, fått i mig en Alvedon och jobbat ett par timmar så kändes det plötsligt bättre. Berg- och dalbana i humöret säger jag bara. Förlåt förlåt förlåt!