My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***






lördag 21 april 2012

Nästan maj och snö

Gud vad det snöar. Det är helt sjukt att vi nästan är inne i maj, det känns som december. Hela helgen ska det regna och snöa!

Det känns konstigt men ändå ganska skönt, för antagligen betyder det att våren kommer att komma väldigt plötsligt och chocka oss alla. Och det är nog först då man kommer att inse hur kort tid det är kvar till sommaren, och tills vi får träffa vår dotter för första gången.

fredag 20 april 2012

Lista

Jag fick en lista från Linnéa, kul!!

Här kommer svaren.


Vad är det bästa som har hänt idag?
Det måste ju vara att James erbjöd sig att åka och handla och göra tapas åt mig när jag klagade över att jag inte kom på nåt roligt fredagsmys som jag ville ha. Hur gullig får man bli?

Vad är det mest romantiska du gjort för någon annan?
Tyvärr är jag nog inte så jätte bra på att vara romantisk. Det är mer småsaker som jag gör för James, gör frukost åt honom eller köper hem hans favoritchoklad.

Vad önskar du att du hade ogjort?
Istället för att önska något ogjort så väljer jag att inte räkna vissa saker. Problem solved.

Vad är din absolut måltid (inkludera recept för tusan)?
Har en sjukt god kycklinglasagne som jag brukar göra. Jag ska lägga receptet om jag hittar det.


Har du några tvångstankar?
Hålla andan genom tunnlar, inte gå på olika sidor om en stolpe eller ett träd om man går med någon annan.

På vilket sätt är du fördomsfull?
På många sätt tyvärr. Försöker att vara öppensinnad och inte döma folk innan jag känner dem men det är svårt.

Är det moraliskt försvarbart att döda i krig?
Nej jag tycker faktiskt inte det. Om ingen skulle döda någon annan skulle vi ju inte ha några krig alls.

Är det ok att staten har rätt att förbjuda oss att ta droger? Varför?
Ja det tycker jag. En del människor vet inte själva vad som är bäst för dem, och det är i alla fall ett sätt att försöka kontrollera det.

Skulle du hellre bära mörk lipliner och ljust läppstift i en månad eller en 80-tals permanent?
Haaahaha! 80-tals permanent lätt, I would pull it off!

Finns det något som du alltid blir irriterad på?
Jätte taskigt, men ja - folk som hostar! Väldigt störande!

Random bild från i somras eftersom det är kul att se sig själv utan mage. Jag tror faktiskt alltid jag ser såhär sur ut när jag är naturell.
 Så ska man skapa 11 egna frågor till 11 olika personer, måste fundera lite där så jag återkommer.

Saknar fredagsmys

Under hela graviditeten har jag haft en för mig väldigt onormal brist på sockersug. På ett sätt är det skönt, eftersom det såklart inte är bra att äta för mycket sött, men det är ändå något speciellt med att unna sig något gott då och då. Som fredagsmys.

Hur mysigt är det inte att verkligen se fram emot att få mumsa i sig en Marabou chokladkaka och kanske äta lite glass eller godis framför tv:n en fredagskväll? Supermysigt! Men vad gör man när man bara inte är sugen på någonting? Ingenting! Visst, mat är underbart gott, men efter man har ätit då? Nej då sitter man där med ett glas vatten och tråkar.

Jag saknar det där suget och njutningen av den första chokladbiten. Jag blir avundsjuk på folk som pratar om fika och godis de ätit och hur gott det var. Det känns som att jag står utanför det där nu, som att tappa känslorna för det helt. Jag känner bara halsbränna.

Varför syns det så väl på mig när jag känner mig lite sliten?

Klumpig

Jag har känt mig så otroligt klumpig på senaste tiden. Bara för att det är lite omständigt att böja sig ner och ta upp saker från golvet så ska jag självklart tappa saker konstant!

Tydligen är det här också en bieffekt av att vara gravid fick jag höra av en jobbarkompis. Hormonerna har en muskelavslappnande effekt som påverkar hela kroppen, och alltså blir man lite fumligare och klumpigare.

Skit också!

torsdag 19 april 2012

Tre saker ni kanske inte visste om mig


* Jag är fortfarande lite bitter på Rihanna efter att hon dissade oss när vi åkte ända till Stockholm för att se hennes konsert. Om någon av hennes låtar kommer på radion så byter jag kanal.



* Av någon anledning får jag ofta för mig att min mun har en inbyggd ficklampa. Om det tex är mörkt och man ska låsa upp dörren så liksom öppnar jag munnen och tror att det ska lysa ur den. Den känslan har jag haft i hela mitt liv.



* Tydligen kan jag bli så chockad att hela min kropp domnar bort. Det hände igår, men än kan jag inte avslöja varför!

Tips på förlossningsprogram

Tack för alla bra tips jag har fått på förlossningsprogram! Här kommer en lista:

Jordmødrerne - ett norskt program om barnmorskorna på ett sjukhus i Norge. Jag har tittat på flera avsnitt och tyckte att de var riktigt bra. Det kändes som att man får se hur det verkligen går till. Står man bara ut med att det är på norska så är det en riktigt sevärd serie. Tack för tipset Sara!



Ett annat bra tips jag fick var av Andrea, en av tjejerna från föräldragruppen. Hon hade sett ett så fint avsnitt av Sjukhuset där ett ungt par fick sitt första barn. Så otroligt fint och känslosamt, kolla in det!

Jag spelade också in Förlossningskliniken som gick på TV4 Fakta kl 19.05 igår. Tack Cecilia för tipset, det ska jag kolla på ikväll!

Om ni har några fler tips så säg gärna till, är helt inne på sådana här program just nu!

Back on track

Godmorgon!

Efter att ha varit hemma från jobbet och vilat upp mig en dag så mår jag nu mycket bättre. Energin kommer smygandes tillbaka och jag är redo att ta uti med de sista två jobbdagarna på veckan!

Ha en bra dag alla!

onsdag 18 april 2012

Försöker du komma ut?

Ibland så buffar lillan därinne så mycket att det känns som att hon försöker komma ut genom magen! Hon liksom bankar och sparkar därinne så magen buktar ut.

Lägger man handen på så känner man verkligen hennes styrka nu, det är helt otroligt. Heeelt sjukt! Vi har skapat något som har en egen vilja och en egen styrka och som snart kommer att komma ut och börja leva sitt eget liv. Vilket underverk!

Planer för dagen:

Förlossningsprogram

Jag har fått dille på att titta på förlossningprogram! Jag önskar verkligen att den svenska "En unge i minuten" gick nu, eftersom vi kommer att föda i Västerås på sjukhuset där det spelas in.

Tyvärr så verkar det inte som att det går på tv just nu, så istället tittar jag på samma program från USA. Det är lika fascinerande varje gång tycker jag, och samma historia upprepar sig:

Mamman tar det ganska bra i början, skrattar och skojar lite och andar sig igenom värkarna, sen får hon skitont och skriker, ibland får hon bedövning och då lugnar hon ner sig, annars fortsätter hon skrika och ha ont tills hon plötsligt har en liten bebis. Då blir alla jätte glada och rörda, mamman är plötsligt helt lugn och bara överlycklig. The end liksom.



Och det är väl lite så det ser ut antar jag, vad man än får gå igenom för något i förlossningen så glömmer man det så fort man har sin bebis i sina armar.

Åh vad jag längtar efter den stunden (snabbspolning förbi själva förlossningen bara) när vi sitter där och tittar förundrat på vår lilla dotter. Åh!

Tittar ni på förlossningsprogram?

tisdag 17 april 2012

Förkyld is not a good look

Idag är jag verkligen inte vacker, förkyld är inte en bra look. Usch jag mår verkligen inte så bra, ont överallt och förkyld och trött, sammandragningar. Oj oj oj. Nej det är verkligen en sån dag som man ser sig själv i spegeln och tänker "oh dear..."
Det är nästan så jag funderar på att vara hemma från jobbet imorgon och vila upp mig. Otroligt olikt mig men någon gång ska ju vara den första.


Sjukt sjuk tjej


Varva ner

James sa en väldigt klok sak till mig i helgen.

Han påminde mig om att nu är vi faktiskt inne på slutspurten, de sista 10 veckorna av graviditeten. Nu måste jag sluta försöka vara tuff och försöka klara av så mycket som möjligt, och istället ta emot hjälp och vila utan att få dåligt samvete.
Det handlar inte bara om mig utan om att vår lilla dotter ska få växa till sig i lugn och ro.

Så himla sant, jag är dålig på att vara lat utan att få dåligt samvete. Jag tycker oftast att det är enklare att göra något själv istället för att be om hjälp, men jag får nog börja tänka om nu.
Jag glömmer att det är så pass kort tid kvar. 3/4 av graviditeten är avklarat, och jag tycker jag har kört på bra fram tills nu. Nu är det dags att börja varva ner och få så mycket vila som möjligt innan livet ändras för alltid.

Förkyld

För bara någon vecka sen så tänkte jag på hur länge sen det var jag var sjuk.

Jag har inte varit det sen i höstas. Då var jag "förkyld" i flera veckor, trött och täppt i näsan, men sen visade det sig att jag var gravid. Haha!

Här trodde jag att jag var sjuk men jag var gravid
Bara för att jag tänkte så så är jag självklart förkyld nu. Det förklarar kanske också varför jag har varit så trött och seg.

Det är ingen större fara, jag har lite ont i halsen och är täppt i näsan bara, men jag lägger träningen på is tills jag mår bättre. Helt fel tid att överanstränga sig.

måndag 16 april 2012

Vecka 29

Nu är vi inne i vecka 29. Wow!

Den senaste veckan har jag kort sagt känt mig riktigt gravid. Trött, tung, ont i ryggen och sammandragningar. Fick även början till kramp i vaden igen en natt, men hann sätta ner foten i sängen och stretcha loss det innan det bröt ut ordentligt.

Jag tror jag har gått igenom en sån där tillväxtperiod igen, när bebisen har varit mer stilla och magen har spänt. Fast jag vet att det inte är någon fara, jag har ändå känt henne lite till och från, så tycker jag ändå det är obehagligt när hon inte rör sig som hon brukar.

Nu är hon dock i full fart igen där inne, och det känns så skönt, jag saknade henne när hon inte ville leka med mig!

Vikt är nu plötsligt bara +7,5 kg, jag väger alltså 0,5 kg mindre än förra veckan. Jag har vägt mig flera gånger de senaste dagarna men den verkar stå fast på det. Det kan ju gå lite upp och ner och är säkert ingen fara, men jag trodde nog att jag skulle ha gått upp lite eftersom jag känt mig så tung.
Jag får hålla lite koll där och fråga barnmorskan om det är så att det skulle stanna av, vi ska dit nästa vecka.


V 29+1

Bebisen:
Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Vikt 1 400 gram.
Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.
Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Du:
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen.
Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.
Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.
Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg.

Sammandragningar

I helgen har jag börjat få känna på det som kallas för sammandragningar. Som tur är hade jag både läst om det på en massa olika bloggar, plus att Tess som ska ha barn samtidigt som oss precis berättat att hon får det, så jag behövde inte bli orolig.

Det som händer är att magen drar ihop sig och blir stenhård i en halv minut eller så, sen släpper det. Jag har läst att det ska vara bra för barnet, och stimulera blodflödet i livmodern eller nåt sånt, så det är alltså helt normalt.

Trots det var jag tvungen att sms:a Tess igår för att dubbelkolla, för jag tyckte att jag hade haft det så himla tätt hela helgen. Jag vet inte hur ofta det är normalt att ha det, men jag har haft det flera gånger i timmen så fort jag har gjort någonting bara lite ansträngande. Men hon lugnade mig med att så länge de inte gör ont och går över ganska fort är det ingen fara.
Igår kväll tog jag ett varmt bad och sen dess har jag inte fått några fler, kanske är det helt enkelt så att jag måste dra ner lite på tempot. Kroppen säger till när man ska sakta ner.

Är det någon som har något bra tips på var man kan läsa om sammandragningar? När man googlar det får man typ bara upp förlossningsinfo. Jag skulle vilja läsa lite mer om vad det är som faktiskt händer med kroppen när man får dem.

Vår helg

Gym, elementslipning, däckbyte, Ekeby, deklarering, film, klippning av äppelträd, cykling, ridning, sammandragningar.





söndag 15 april 2012

En liten pojke är född

Fick precis veta att en av de tjejerna som var på fika här förra helgen har fått en liten son. Vad sjukt det känns att vi då satt här med våra magar och pratade om att det inte var så lång tid kvar för henne, och nu är han född!

Vi hade lite planer på att hinna ses någon gång till innan bebisarna började komma, men så blev det alltså inte haha! Oj vad verkligt det blev helt plötsligt att det verkligen kommer att komma små bebisar från alla mammor, även från mig! Iiiiihhh!!

Stort grattis till Madelene och Johannes som har blivit föräldrar!