My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***






lördag 18 februari 2012

Cravings

Fram tills nu har jag varit väldigt sugen på ost, mjölk, salt och surt. Inget sötsug vilken har varit ganska skönt.

Nu har det dock börjat ändras. Mjölken står och blir gammal i kylskåpet, jag äter nästa hellre skinka på mackorna är all den ost jag tidigare inte kunde få nog av. Inte heller har jag samma sug efter salt och surt. Jag börjar känna mig mer normal faktiskt när det kommer till cravings. Kanske det börjar gå över?

Nu kan jag tycka att det låter rätt gott med en semla, eller kladdkaka eller glass. Inte så pass att jag går och köper, men blir jag bjuden så ja tack! Jag tycker inte längre att det är motbjudande med sött, men jag går heller inte och längtar efter det.

Det känns i alla fall skönt, just nu är det inget speciellt som lockar utan jag är bara så himla nöjd med James goda och nyttiga mat (och min egen, men hans är bäst!).

Dyktekniken

Hittade en väldigt intressant artikel som något som kallas dyktekniken som man kan använda under värkarbete.

I stort sett innebär det att man slappnar av och följer med i värkarna, låter sig dras med som i en stor våg. Istället för att streta emot så går man ner i värken, känner efter hur det känns.

Jag har läst en del förlossningsberättelser där folk har använt den och tycker att det funkar. Otroligt intressant!

Definitivt något att testa (tillsammans med smärtlindring för min del)!

Så mycket saker till en så liten person

Den här listan snodde jag från Cecilias blogg. Tänk vad mycket grejer man behöver till en liten bebis, jag blir alldeles snurrig. Tack och lov för vår baby shower - that ticked some boxes.

En hel del kvar dock, jag har satt ett kryss i det som vi har.

Vagn:
(x) Vagn
(x) Filt
( ) Åkpåse
( ) Täcke o kudde
( ) Plastad frotté
(x) Vagnleksak/Mobil
(x) Reflex
(x) Skötväska

Bil:
(x) Bilstol

Sova gott:
( ) Spjälsäng/Vagga
( ) Spjälskydd
( ) Madrass
( ) Täcke
( ) Kudde
( ) Lakan
( ) Plastad frotté
( ) Påslakanset
(x) Leksaksmobil/speldosa
(x) Gosedjur

Sköta om:( ) Skötbord
( ) Skötbädd/skötskydd
(x) Mobil
(x) Våtservetter
(x) Tvättlappar
( ) Blöjor
( ) Blöjhink
 
Äta mat:
( ) Amnings-BH
( ) Bröstpump
( ) Nappflaska
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
(x) Amnings kupor
(x) Haklappar
(x) Dreggelhaklappar

Bada:
( ) Badbalja
( ) Tvättlappar av frotté
(x) Babyolja
(x) Badhandduk med huva

Kläder stlk 50/52
(x) Body
(x) Dress
(x) Mjukisbyxor
(x) Mössa
(x) Pyjamas
(x) Strumpor

Kläder stlk 56:
(x) Bodys
(x) Strumpor
(x) Pyjamasar
(x) VelourByxor
(x) Mössor
(x) Tossor

Mini-Apotek:
(x) Kräm mot röd bebisrumpa
(x) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn
( ) Febertermometer
(x) Kräm mot torr hud
( ) Idomin
(x) Barnolja
( ) XylocainÖvrigt:
(x) Filtar
( ) Amningskudde
( ) Bärsele
( ) Babysitter
(x) Snuttefilt
(x) Nalle/gosedjur
( ) Nappar
( ) Napphållare
( ) Fårskinnspläd
( ) Förvaringsmöbel till bebiskläder
(x) Babygym

fredag 17 februari 2012

Ibland glömmer man bort

I morse när mitt alarm ringde 05.40 så satte jag fram det i 10 minuter för att kunna ligga och dra mig lite. Jag är så trött just nu, det är helt otroligt att man kan vara så konstant trött. Hela kroppen protesterar och jag somnar innan 21 varje kväll. Hoppas att det går över snart!

Hur som helst så la jag mobilen i sängen så att det skulle vara lätt att stänga av den när den ringde igen, och lyckas då på något sätt ha ner den på golvet, under sängen! Ah!

Så jag ner på golvet, och börjar åla in under sängen. James säger att han kan göra det åt mig. "Nej det är lugnt" tycker jag. När jag var halvvägs in under sängen kände jag plötsligt hur svårt det var att ligga och åla, hur trångt det var, och hur svårt det var att försöka backa ut med mobilen i handen. Varför kände jag mig så klumpig???

Så kom jag på att jag är ju gravid! Hahahaha! I mitt nyvakna tillstånd hade jag liksom glömt bort att jag inte är lika liten och smidig som jag brukar, och att jag kanske inte borde försöka kravla mig in i trånga utrymmen. Hehe hoppsan.

Inte så smidig längre

Den första kontakten

Nu tjatar jag, men det är värt att upprepas!

Åh vad jag älskar den här första kontakten med vår bebis. Jag kan påverka henne genom vad jag äter eller dricker, hon sparkar och snurrar runt så det bara suger i magen ibland. Det är fantastiskt! Dricker jag kallt så reagerar hon på det, är jag ute och rör mig så vaggas hon till sömns.

Jag älskar att hon nu kan visa att hon mår bra, att hon växer och blir starkare. Jag vet när hon sover och när hon är vaken, när hon sprattlar eller flyttar sig runt.

Jag hade aldrig insett att man är mamma så långt innan bebisen föds.

Säg hej till vår lilla tjej

Möbler från England

När vi var i England så tittade vi runt lite på barnmöbler, för att jämföra priserna med Sverige. Det är ju billigare över lag i England, men så måste man räkna in fraktkostnaden också. Det skulle vara roligt att ha någonting från England tycker jag.

Vi ska googla runt lite på stilar vi gillar och jämföra priser för att se om det skulle vara värt det.

Här är en av de affärerna vi kollar på.

torsdag 16 februari 2012

Hejdå navel

Jag upptäckte plötsligt en morgon i England att min navel börjar slätas ut! Vad sjukt!

Jag älskar att se hur kroppen förändras, och det här var ännu ett steg. Inget mer navelludd för mig, haha!

Tänk vad mycket som kan ändras på ett halvår!


Hermanus

Vårt sista stopp vad kuststaden Hermanus, där vi fick ett otroligt fint välkomnande med champagne. När vi kom dit hade vi den enda regniga dagen under resan, vilket inte gjorde så mycket eftersom jag var trött efter vår vinprovning.

Från vår balkong hade vi utsikt över en bukt där valarna lekte och hoppade!


Jag provade sushi och tyckte det var riktigt gott!
Dock ville jag inte ha för stora bitar rå fisk i munnen på en och samma gång.

Mer seafood. Det och riktigt gott kött var det enda vi åt under dessa tre veckor!

Amarula fick ersätta min vanliga favorit Baileys. Mmm vad gott det var!
Efter en fin frukost i ett soligt Hermanus åkte vi till flygplatsen för att återvända hem.

En otroligt varierad semester och en enorm upplevelse rikare!

Föräldragrupp

Idag har vi varit på vår första föräldragrupp. De flesta andra hade gått en bra bit längre än oss, och ska ha barn i mars-april. Jag kände mig nästan inte gravid nog för att vara där, men i en så liten stad som Kungsör måste man nog slå ihop så man får ihop en grupp.

De flesta hade barn sen innan, så där ligger man ju något efter i hur mycket man vet. Det var bara två andra tjejer som var där som också väntar sitt första barn. Dock var det några som inte kunde komma så det kommer nog fler nästa vecka.

Det var i alla fall mysigt och intressant. Kul att vara en grupp med gravida, det kändes lite konstigt! Som att den fula ankungen hittar hem liksom.

Vi pratade om amning. Oj vad mycket det är att tänka på, jag trodde väl typ att det bara var att amma på, men det är mycket som kan gå fel. Nu tog hon väl iof upp allt som kan gå fel, och det är ju inte säkert att det gör det. I stort sett sa hon att det är väldigt nyttigt både för barnet och mamman om man kan amma, men kan man inte det av någon anledning så funkar det utmärkt med ersättning också.

Vi fick även besök av en dam från barnavårdscentralen, som pratade lite om vilka koller man går på etc när barnet har kommit.

Så pratade vi lite om besök efter förlossningen. I stort sett ska man undvika att boka in besök strax efter, och istället höra av sig till folk när man känner sig redo för dem att komma och hälsa på. De första dagarna ska man fokusera på att lära känna bebisen i lugn och ro, istället för att ta på sig för mycket. Man ska också försöka begränsa besök till en kortare tid, typ en timme eller två där i början.

Vi har ett besök inplanerat i slutet av juli, James syster med familj kommer och ska bo hos oss en vecka. Förhoppningsvis kommer lillan i tid så att vi har fått några veckors lugn och ro och kan hitta någon slags rutin innan dess.

Jag tyckte att det var kul att träffa lite annat folk i Kungsör, och alla som var där höll med när vi sa att det har varit svårt att träffa folk häromkring. Det kommer nog släppa nu tror jag, för de här mammorna och papporna kommer man att följa genom dagis och skola osv eftersom alla föds samma år och det är en så liten stad.

Jag ser fram emot nästa vecka, då ska vi prata om förlossningen!!

Nu titta på tv sova på soffan

Förlossningsberättelser

Jag älskar att läsa, och jag tycker om att ha mycket information om saker och ting. Jag är inte en av dem som vill tänka så lite som möjligt på förlossningen - nej jag vill veta precis vad jag har att vänta mig! Alla olika scenarion, även om det är läskigt.

Nio månader är en bra sida med en massa information. Jag tycker den bästa förberedelsen inför förlossningen är att läsa om andra som har gått igenom det. Allas berättelser är olika, och jag får för mig att om jag har hört talas om alla konstiga saker som kan hända så behöver jag inte bli så rädd om det sen händer mig.

Längst ner på den här sidan finns det en massa olika förlossningsberättelser för de som är intresserade.

En sak man kanske inte behöver göra är att läsa om graviditeter eller förlossningar som gått fel. Nej usch det vill inte jag göra i alla fall. Ingen mening med att skrämma upp sig själv onödigt mycket.

Läs den här om ni är nervösa, jag gillar den!

Brödet

Angående det här inlägget så fick jag flera frågor om vad det var för konstigt bröd jag åt, någon frågade om det var mögligt! Aahahahahahahahaha!!



Gravidbrödet igen. Här har jag fixat färgen lite.
 Det var helt vanligt Polarbröd med smör. Det var nog bara dålig kvalité på bilden som gjorde att det såg lite konstigt ut. Hahahaha gud vad roligt!


Polarbröd är inte äckligt!


Värmekudde

Igår på jobbet fick jag en sån molvärk i höger sida av magen och bak mot ryggen. Aj aj aj. Tydligen kan det kännas så när livmodern växer och ligamenten töjs ut. Det gick aldrig över, så jag tog en alvedon och värmde en vetekudde som jag hade på jobbet för att ha på magen.

Jag älskar värmekuddar, de är fantastiska! Det hjälpte verkligen mot den onda. Man kan även lägga dem över axlarna eller på ryggen om man är stel, funkar ungefär som ett varm bad men man kan ha det medan man sitter framför datorn och jobbar.



Även på kvällen hade jag ont i ryggen och lite på sidan, typ som håll. Så jag spenderade kvällen med min underbara kudde medan James tog hand om mig och lagade mat. Jag kände mig riktigt bortskämd och ompysslad!

Det är inte riktigt min grej att bara ligga och göra ingenting, men igår kändes det nödvändigt. Det känns som att jag har träningsverk i hela kroppen fast jag inte har gjort någonting.

Tack min underbara älskling för att du tar hand om mig!!

onsdag 15 februari 2012

En gravid kvinnas kropp

Är det bara jag som har blivit skadad, eller ser den här biten av min macka ut som en gravid kvinnas kropp??

Hahahaha!

Stellenbosch

Från Kapstaden körde vi några timmar mot vindistriktet Stellenbosch. Åh de sydafrikanska vinterna! Jag drack nog tillräckligt under den resan för att det ska väga upp för hela graviditeten och mer därtill!


Utsikten från vårt hotellrum. Vi bodde på en vingård som heter Kleine Zalze på ett fantastiskt fint hotell med flera rum, öppen spis och en stor balkong. Deras viner finns att köpa på Systemet och det känns så mycket mer speciellt nu när man faktiskt har varit där.


Vi åkte runt på vinprovningar på de närliggande vingårdarna.
Jag tappade räkningen på hur många olika vi var på, men jag var rätt snurrig i bollen när vi kom hem, haha!
Den här bilden är tagen på Waterford.

Vinprovnings-tur på James födelsedag. De hade mest röda viner i det distriktet, och jag som precis börjat dricka rött fick lära mig en hel del om olika druvor och smaker. På en del ställen gjorde de även sin egen choklad.

James på sin födelsedag.
Vi köpte med oss ett otroligt fint vin direkt från vingården som han ska dricka när han fyller 40 (alltså om 8 år!)
En underbar vistelse men det räckte med de dagarna vi var där då jag nog inte hade kunnat fortsätta att smaka mig igenom många fler vingårdar.

Skit också!

Jag klarade mig till 11.10 idag innan jag råkade klaga. Eller jag sa ingenting egentligen, jag suckade bara väldigt högt, men mina kollegor tyckte att det var en ganska tydlig klagan. Skit också.

Så imorgon får jag börja om, haha! Det här kan nog hålla på ett tag.

OCH nu kan jag klaga av mig.

* Jag var skittrött i morse
* Katterna höll oss vakna inatt
* På väg till jobbet blev vi träffade av en isbit så vi fick en spricka i vindrutan som vi bytte i höstas!!
* Det var inte plogat på parkeringen på jobbet så jag fick pulsa in.

Sådär, nu känner jag mig som mig själv igen.


På väg in till jobbet i morse.
Precis efter att jag hade kommit in kom de och plogade. Så dags då!

Jag vill springa

Åh vad jag saknar att springa. Jag har sånt lust att bara sticka ut och prova om det funkar, men jag vet inte om det är en så bra idé? Med tanke på att jag har fått ont de senaste gångerna, och även känner av samma onda när jag bara tar en liten promenad. Så farligt är det inte, mer obekvämt, men jag vill inte göra det värre.

Imorgon ska vi på vår första föräldragrupp! Vi missade den förra veckan eftersom vi var i England, så de andra har redan varit en gång. Det ska bli väldigt spännande att se vad det finns för folk i Kungsör, jag hoppas på att vi kan skaffa oss lite nya bekanta i vår lilla stad.

Jag tänkte passa på att fråga barnmorskan då om vad hon tror om löpningen. Tror hon inte att det kan bli värre så tänker jag nog testa att ta en liten tur till helgen.

Mina springskor saknar mig

Bästa presenten

Ett litet snabbt inlägg såhär på morgonen för att berätta att jag fick den bästa presenten av James igår!

En gravidkudde! Åh vad bekvämt det var!!

Tack min underbara man!!

Bild från familjeliv.se

En dag utan klagan

När jag var och hälsade på Sofia så höll hennes man på med ett experiment - att inte klaga på någonting på 21 dagar. Råkar man klaga på något under den här tiden så får man börja om från början. Tydligen är det så lång tid det ska ta att ändra sitt tankesätt.

Mys framför brasan hos Sofia och Reuben
Jag tyckte det var super intressant, och bestämde mig för att prova. Inte med 21 dagar dock, det är nog inte rätt tid när man är gravid haha! Först tänkte jag en vecka, men sen kom jag på att en dag nog räcker!

Så idag ska jag inte klaga på någonting på hela dagen. Det låter lätt men vi får se hur det går!!

tisdag 14 februari 2012

Obekvämt att sova

Är det fler än jag som tycker att det är svårt att sova? Inte att magen är så stor så att den är i vägen, men jag kan inte längre ligga på mage. Så tycker jag att jag är mer känslig i lederna eller vad det kan heta.

Om jag ligger på sidan får jag ont i höften och axeln som "hänger ner", så jag måste lägga en kudde mellan knäna och krama en annan. Så vill jag gärna ha en kudde som håller upp magen så den inte hänger åt sidan (haha!). Så det finns bara en sovposition för mig, och man blir bra stel i kroppen när man inte vänder och vrider på sig på natten. James klagar på att jag snor alla kuddar stackarn!

Har ni några tips på hur man sover bekvämt som gravid?

Fråga Olle

Är det någon av er som läser som är intresserad av att vara med i Fråga Olle dokumentären?

De ska göra ett program om sex under graviditeten. Om det är någon som är intresserad av att vara med så kan ni kontakta dem på uppgifterna nedan.

Jag heter Sandra och jobbar som researcher på Fråga Olle-dokumentären. Vi håller just nu på att spela in en femte säsong. Precis som tidigare säsonger kommer sexologen Olle Waller att presentera ämnena i varje dokumentär. Dokumentärserien kommer att bestå av 12 olika program där ett nytt ämne tas upp i varje avsnitt. För oss är det väldigt viktigt att presentera varje ämne på ett intressant och respektfullt sätt!

I ett av våra program vill vi ta upp ämnet med sex under graviditeten. Vi vill lyfta fram att många män helt enkelt tänder på sin gravida partners mage. Jag söker nu efter ett par där kvinnan är gravid och där mannen tycker att hans partners mage är den absolut vackraste i hela världen. Kanske känner du igen er och vill medverka i vårt program?
 
Sandra.nielsen@jarowskij.se 
 


Bild från kanal5.se

Starkare för var dag

Det har hänt en del under de här dagarna vi har varit i England. Den största förändringen är att jag verkligen kan känna henne nu, ordentligt! Ibland sparkar det till så jag nästan hajar till.

Det kom så plötsligt, från att jag hade gått och väntat och väntat och trott ibland att jag kände nåt som pirrade till så känner jag nu att hon rör sig så fort jag sitter stilla en liten stund. Helt underbart! Hej hej!

James har känt det flera gånger nu, men väldigt svagt. Dock kommer det inte dröja länge förrän han kommer att känna riktiga puffar. Hon blir starkare för var dag och det är underbart att uppleva!


Bild från svenska grafikbyrån


Kapstaden

Från St Lucia flög vi vidare till Kapstaden. Igen hade vi en ganska läskig resa från flygplatsen då vi först inte hittade till hotellet och irrade runt i Kapstaden på natten. Uscha! Man har hört så mycket läskigt så man vågade inte lita på nån. Men till slut kom vi fram till ett jätte vackert hotell, där vi hade en lägenhet med utsikt över Table Top Mountain.

Table Top Mountain

Det var den blåsigaste staden jag någonsin varit i! Vi turistade och åkte runt i en sån där buss som tog oss till vackra platser. Kapstaden var en otroligt vacker stad, och den som kändes mest europeisk av de ställen vi besökte.

Fina stränder men väldigt blåsigt! Det är tydligen deras vinterväder.

Vi besökte Robben Island där Nelson Mandela satt fänglsad. En facinerande ö där det bara bor typ 300 pers och alla jobbar på museet som är fängelset där Nelson Mandela satt.

Vi åt även på den bästa Seafood restarangen jag någonsin varit på!
Helt underbar service och maten var perfekt. En av de bästa kvällarna.

Färskt från havet, James var i sjunde himlen.

måndag 13 februari 2012

Vecka 20+0

Skulle ta en bild på magen i vecka 20+0.

Det gick sådär, eftersom jag fick för mig att jag skulle ha med Jackie på bilden. Plus att man inte direkt ser magen! Jag får göra ett nytt försök och ta kort med kameran istället för att vara lat och ta med telefonen hela tiden.

Vecka 20+0
 Jag har gått upp ca 3,5 kg nu, vilket är mindre än jag trodde efter halva tiden. Magen växer och jag börjar känna mig lite klumpig och otymplig. James syster tittade på mina försök att ta mig upp från golvet, skakade på huvudet och visade hur jag ska ta mig upp.

Innan har jag fortfarande försökt resa mig som att jag gör en sit-up, men det börjar bli svårt. Istället ska jag lägga mig på sidan och putta ifrån med armarna. Det funkar!

Jag mår fortfarande bra och tycker det är kul att se hur kroppen förändras och växer.


Nu väger hon ca 250g, mer än två chokladkakor!


Baby Shower


Åh vad trött jag är idag! Det var sådär att gå upp 05:40 i morse för att bege sig till jobbet. När man har varit bortrest några dagar behöver man nästan en extradag ledigt för att vila upp sig igen. Hur som helst!

Först av allt vill jag tacka James syster och mamma som fixade en så fin baby shower för mig!

Jag är glad att jag har släkt i England eftersom baby showers inte är så vanliga i Sverige. Det är ändå en väldigt rolig grej och kul för den blivande mamman att få känna sig lite uppvaktad.


Presenter!
Vi samlades hemma hos James föräldrar- hans kusiner, mostrar och fastrar, farmor, syster, mamma och lite kompisar. Sen hade James mamma fixat lekar. Bland annat skulle vi skriva upp så många baby ord som vi kunde komma på. Jag kom på 8 st. Den som vann hade 52 st!! Jag hade nog inte insett hur mycket saker man behöver till en liten baby! Eller jag visste väl det, men det blev bara så mycket tydligare nu och jag fick nästan hjärtklappning.

Som tur var hade vi många mammor där som visste precis vad som behövs, och vi fick så många fina och väl uttänkta presenter!

Filtar, matskålar, krämer och oljor, skötväska, näsdroppar, haklappar, små mössor, tvättlappar, lekmatta, en liten tandborste, skedar, små skor, strumpor och massor av små kläder! Klänningar och bodies och jackor och tröjor och trosor och.... Ja jag säger bara det, en heeeel resväska med bara baby-grejer hade vi med oss hem.

Tack alla!!

Jag hade nämnt att jag inte är så jätte pigg på bara en massa rosa, så vi fick en fin blandning av kläder i olika färger. Jag ska lägga upp lite bättre bilder på presenterna så fort jag orkar ta fram kameran.


Hemma igen

Nu är vi tillbaka i Sverige hos våra katter. 

Vi hade det jätte bra i England - träffade kompisar och umgicks med James familj. I lördags åkte jag in till London och träffade Sofia.

Jag i London, bilden har jag lånat av Sofia
Vi möttes på Waterloo, tog en fika och en promenad längs floden. Sen var jag sugen på att se "hennes" del av London, så vi åkte till East Dulwich där vi strosade runt, åt lite lunch och sen köpte med oss fika och gick hem till henne och drack te framför brasan.

Det var verkligen kul att se hur de har det, och se en ny del av London. Det är en facinerande stad, den är så stor att man nog aldrig kommer kunna se alla delar.

Det var verkligen fint, ett lugnt område där det ändå var mycket liv, med fina parker och massor av lunch- och fikaställen. Jag förstår att de trivs där!


Tack Sofia för en jätte mysig dag!!

St Lucia

Efter Swaziland körde vi till kusten i Sydafrika och St Lucia

Vi åkte på flodbåt och fick se flodhästar och krokodiler

Den vackra afrikanska solnedgången

Vi var på valsafari vilket var något av det mäktigaste jag har gjort!

Hotellet var sådär, och det fanns inte så mycket att göra i byn på kvällarna. Dagarna spenderades på stranden och med lite utflykter till närliggande stränder och nationalparker.

Här var det varmt trots att det var vinter!

söndag 12 februari 2012

Swaziland

Efter Krügerparken så lämnade vi Sydafrika och körde över gränsen till Swaziland. Vilken skillnad på land fast de ligger så nära varandra! Swaziland kändes fattigare, enklare men också mycket säkrare än Sydafrika. Människor log och vinkade när vi körde förbi. Det gick kor och getter på vägarna.

Vi körde till vårt hotell som var så lyxigt och fint så det var inte klokt! Det kändes riktigt bra efter några dagar i bushen.

Här vågade vi till och med stanna vid en rastplats.

Gjorde oss redo för en fin middag med underbar service! De bjöd oss på en flaska champagne och många från hotellets personal kom och gratulerade oss till giftemålen. Så otroligt trevligt land!

En liten jag på balkongen till vårt fina hotell. Vilket ställe, omringat av berg. Så vackert!

På vägarna gick det kor och getter.

Sen körde vi tillbaka mot Sydafrika.