My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***


måndag 30 januari 2012

Vår svengelska bebis

Tack för all feedback och alla kommentarer när jag skrev om språk, jag upskattar det verkligen! Det är otroligt viktigt för mig att bebisen verkligen får känna att den är halvengelsk, och då är språket steg ett.

Vår tanke har varit att vi ska prata engelska hemma och svenska när vi går ut någonstans. Det var så vi gjorde när James först flyttade till Sverige för 3,5 år sen, men sen har vi gått över mer och mer till Svenska. Nu pratar vi svenska med varandra 90% av tiden.

Det är otroligt bra för James, men sämre för mig som då istället känner att jag glömmer bort min engelska! Accenten sitter, men jag glömmer ord och stakar mig ibland. Det gör även James på engelska nu för tiden! Det är som att det bara får plats ett komplett språk i hjärnan i taget, och även ens modersmål kan bli haltande om man pratar ett annat språk för mycket. Det känner kanske ni som bott utomlands i många år igen.Det jag är lite orolig över med våran idé är att vi utan att tänka på det kommer att gå över till svenska, och som Sofia kommenterade så är nog det viktigaste att vara konsekvent i det man bestämmer sig för.

De flesta som har erfarenhet av det här säger att det bästa är att föräldrarna pratar sitt modersmål med barnet. Jag tror dock att det skulle vara svårt för James att prata engelska med bebisen när den är liten, medan han pratar svenska hela dagarna och med mig. Då vore det nog lättare att vi båda gick över till engelska.

Hur som helst så ville jag bara tacka för alla goda råd, de har fått mig att tänka till! Vi ska sitta ner i lugn och ro och komma fram till det bästa sättet för oss.

25 juni 2011

4 kommentarer:

 1. Låt barnet prata mycket med sina engelskspråkiga släktingar via internet! Och den första tiden, låt släktingarna prata till bebisen. Se till att alla installerar en hyfsad webcam och har en mikrofon, och att alla lär sig programvaran. Har bekanta som gör så när släkten är långt borta i ett annat land och trots att den ensamstående mamman pratar mest bara svenska har hennes dotter med sig mycket engelska redan från början tack vare alla släktingar i USA som vill prata med henne. :D (Och så får de se bebisen massor trots att man inte kan resa och hälsa på varandra hela halva tiden...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, de kommer definitivt vara till stor hjälp!! Så kommer vi att träffas så mycket vi bara kan också, England är ju inte så långt bort :) Vi pratar rätt ofta med James föräldrar, syster och systerdöttrar på skype så det är väl det vi får se till att fortsätta med. Känns bra att veta att det kan funka på det sättet!! :D

   Radera
 2. Hej

  Jag tror att det kommer att bli jättebra. Även om bebisen inte kan tala, är det väldigt viktigt att hon/han hör språket. Det registeras i hjärnan och "kommer fram" när barnet börjar att prata. Man lär sig ju språket/språken som man hör omkring sig. Så fungerar det ju över hela världen, vilket språk man än hör omkring sig. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Så vi kommer även att se till att vi har engelska sagoböcker och engelska barnsånger som vi sjunger för henne :)

   Radera