My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***


söndag 15 januari 2012

Så nu ändras livet för alltid...

- Du inser väl att ert liv aldrig mer kommer att bli detsamma nu, sa James pappa när vi firade nyår med dem i Sälen.

Ja, det gör jag. Jag inser vad det innebär att ha barn. Hur man kan undgå att höra historier om alla sönderstressade småbarnsföräldrar? Jag tycker (sticker ut hakan) att man hör mycket mer negativt om att ha småbarn än positivt. Länge tänkte jag "men varför SKAFFAR folk barn då, om det nu är så farligt? Och inte nog med det, de skaffar flera!"

Jag har dock funderar på det här (under flera år), och kommit fram till att folk gillar att klaga. Det inkluderar mig själv! Man kommer sällan tillbaka efter en springtur och babblar om hur bra det kändes. Man klagar hellre på att det var jobbigt i uppförsbacken, att man fick lite ont i knät, att det blåste kallt. Inte att det sen gick lätt i nedförsbacken, att solen sken och att man såg en fin fågel.

Nej man måste få spy ur sig, och det gör man ju inte till sina barn, utan till andra vuxna. Alltså pratar småbarnsföräldrar om hur trötta de är, hur mycket tvätt det blir, hur lite tid man får över. Att man saknar sovmornar. Det måste man ju få göra också, klaga.
Sen går de hem till sina älsklingar, sina små ögonstenar, som de egentligen tycker är det mest fantastiska som någonsin hänt dem. De kan inte ens tänka sig livet utan dem, även om de ibland tänker tillbaka på tiden när de kunde sitta och äta frukost i lugn och ro. Det har jag kommit fram till, rätta mig om jag har fel.

Anledningen till att jag faktiskt har lite koll på hur det är att ha barn är att jag har varit au pair. Alltså bott hos en familj i England och tagit hand om deras barn. Där tror jag på ett sätt att man får allt det negativa med barn, utan så mycket av det positiva som det säkert är att vara förälder. Trots att "mina" två tjejer var jätte gulliga egentligen, och vi hade kul ibland, så tyckte jag att det var så otroligt tufft. Att vara ansvarig för någon annans två barn, reda ut syskonrivalitet, bråka om läxor och sovtider. När man är 18 år. Det fick mig att rygga flera steg tillbaka i tanken på att skaffa egna barn. Jag har aldrig känt att jag aldrig vill ha barn, men då bestämde jag mig för att jag definitivt ville vänta en hel del år innan det var dags för mig själv. Och det gjorde jag ju.

Även efter att jag träffade James, vi flyttade ihop och efter tre år tillsammans så köpte vi hus. Även då kände jag att jag inte var redo. Det var fortfarande för mycket jag ville göra. Resa lite, komma igång med ridningen igen, bli fit, festa, åka skidor.

Allt det gjorde jag under våra första år i Sverige. Efter att ha varit ganska ensam i England njöt jag av mina vänner och av att vara hemma igen. Vi renoverade huset, vi reste och vi gifte oss. Umgicks med varandra. Reste lite till.

Sen var jag redo. Verkligen redo! Och exalterad över att påbörja ett nytt kapitel i livet. Den här bebisen kommer efter år och år av planering och eftertanke.

Så ja, jag vet att livet kommer att förändras, och jag är redo!

7 kommentarer:

 1. Du har nog helt rätt i att folk gillar att klaga!

  Både jag och Mathias ställde in oss på att det skulle bli tufft den första tiden, för att vi inte skulle få en chock. Men det blev inte "tufft". Det blev bara helt jäkla underbart! Visst, vi har haft tur med en nöjd och glad bebis som har sovit hela nätterna från start. Men allt det andra med ansvaret och så - det är också häftigt! Jag ångrar mig inte en sekund och att vara mamma är det bästa jag vet. Vi lever på "som vanligt" och ser inte Stina som något som begränsar oss. Däremot kan vi anpassa de flesta situationer så att det ska passa henne.

  Hoppas du o magen mår bra! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar din inställning Jonna, och jag kommer ihåg vårt samtal i köket på Elinas fest. Det fick mig att se det på ett annat sätt, och din upplevelse av förlossningen kommer jag att tänka på när jag börjar bli nervös :) vi mår jätte bra!! Kram

   Radera
 2. Men vad kul att du hittat till mig!! Sorry att det tog en sådan tid för mig att svara bara, varit en del saker det senaste.

  Då kanske vi kan dela lite info till varann, med tanke på att vi båda har brittiska män. Hur har ni tänkt med språk? Här blir det killen som pratar Engelska med lillen, och jag Svenska.
  Hur gick det för din kille den första tiden i Sverige, hade han några problem gällande språket etc när han precis kommit hit? Mottar alla tips jag kan få då killen snart är här.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog skriva ett inlägg om det här med språk, för det är väldigt intressant tycker jag :) Vi har tänkt att vi ska prata engelska hemma och svenska när vi är ute. Så gjorde vi i början när James flyttade hit. Sen gick vi över mer och mer till svenska och nu pratar vi nästan aldrig engelska. Det kommer alltså att bli ändring på när bebisen kommer! :D Kram

   Radera
 3. Jag har ju inga egna barn men jobbade som nanny i en massa år och alltid med bebisar. Yngsta var 10 veckor så jag tror den dagen vi får barn kommer jag ha lite insyn på hur det är att ha barn. Jag hoppas jag kommer vara lika duktig med rutiner som jag var med de barnen jag tog hand om, jag tog hand om två tvillingpojkar en gång och fick dem att krypa framför mig upp för trappan när jag sa 'bedtime' så jag slapp bära! Men tror det kan vara svårare när man har sin egen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att man bli förberedd på ett annat sätt om man har fått prova på att ha ansvar för barn. Nu var jag au pair till äldre barn, och bara ca 4 månade, så jag har fortfarande ingen bra koll på bebisar. Jag tror du kommer kunna använda dig jätte mycket av det du lärde dig, och på ett sätt hoppas jag att det ändå är lättare med sina egna barn, eftersom man själv får bestämma hur de ska uppfostras. Dock kanske de säger emot mer mot en förälder. Haha vilken pli du hade, det skulle vara nåt!! :)

   Radera