My Blog in English


*** Below is a link to an English translation of my blog, as I've had some requests from those who don't speak Swedish.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbagarebebis.blogspot.com%2F

The translation won't be perfect as it is done automatically, but it should give you a gist of what I am on about! ***


tisdag 13 mars 2012

Mage V 24

Nu är jag inne i vecka 24, det känns underbart, jag älskar att tiden går så fort! Jag gillar att vara gravid, det är mysigt. De enda gångerna det är jobbigt är faktiskt hemma. När man ska försöka ligga bekvämt i soffan, eller ta sig i och ur sängen, klä på sig.

Att sätta på sig skor som man måste knyta är ungefär lika jobbigt som det vanligtvis är att stå på huvudet. Inte jätte jätte jobbigt en gång, men om man ska stå på huvudet flera gånger om dagen kan det ju bli lite tröttsamt.


Jag har börjat få lite ont i fötterna om jag står eller går för länge, det ska bli skönt att kunna byta till tunnare vårskor snart.

24+1

Magen växer som bara den, jag tycker det är skillnad från dag till dag! Jag smörjer och smörjer och hoppas på att inte få bristningar. Jag har nu gått upp exakt 6 kg, vilket fortfarande inte är speciellt mycket. Man kan väl vid den här tiden räkna med att gå upp ungefär lika mycket till, vilket i så fall skulle ta mig till 12 kg. Det vore ju en dröm om det är allt man går upp! Nu finns det absolut inga teoretiska bevis på att det är så, det är bara min egen slutsats och förhoppning efter att ha pratat med folk som har varit gravida förut.

Lillan sparkar och rör sig där inne flera gånger per dag. Nu kan jag känna henne om jag vaknar någon gång under natten, och James känner henne varje kväll. Det är underbart att hela tiden få den bekräftelsen, och extra bra kändes det att få lyssna på hennes hjärta i fredags och få höra det slå jämt och starkt.

Jag börjar sakta men säkert förstå att jag snart kommer bli mamma, och vi kommer att ha vår alldeles egna dotter som är hälften jag och hälften James. Skrämmande men exalterande känsla!Bebis V 24
Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.
Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
En linjal lång Emelie föddes i vecka 24. Då var hon bara 33 centimeter lång och vägde 753 gram. I flera veckor svävade hon mellan liv och död men efter tre månader var faran över och hon kunde lämna sjukhuset.
Bebis född i vecka 24!
Från aftonbladet.se (hon är fullt frisk idag!!)

Mamman V 24
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner. (Har precis börjat få ont i fötterna! Snacka om att man är förutsägbar.)
Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen.
Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade hudbristningar på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud. (Buhuuuu!)

(Info ihopklippt från lite olika gravidsidor.)

4 kommentarer:

 1. Hahahahaa, ja det där med skorna stämmer så bra. =)

  Tror det kommer att gå upp en för en mer och mer för varje dag att man skall bli mamma nu när magen växer så det knakar.. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och man känner henne mer och mer :) det är verkligen en liten bebis som bor där inne! <3

   Radera
 2. hihi, byter ni också vecka på tisdagar? Isf är det ju bara 2 veckor emellan oss! Jag som alltid kännt att ni ligger så himla långt före!!
  Skulle få panik om bebisen valde att komma nu, dels för att jag inte känner mig redo mentalt än och dels för bebisens skull då.. Åh, det går ju så fort nu!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi byter egentligen på söndagar men jag har schemalagda inlägg så jag kommer lite efter med dagarna ;) nej det är inte lång emellan alls, och eftersom man ska räkna med två veckor innan till två veckor efter så skulle vi mycket väl kunna få bebis på samma dag! :D

   Radera